Proiect de promovare în rândul elevilor a obiectivelor turistice din judeţ

Zece obiective din patrimoniul naţional sălăjean fac obiectivul unei excursii în care vor merge în mod gratuit, începând de marţi, aproximativ 30 de elevi şi 10 cadre didactice din patru unităţi şcolare din judeţ. Activitatea intitulată „Descoperim Sălajul cultural şi istoric” este inclusă în proiectul „Descoperim Sălajul şi Patrimoniul Mondial UNESCO”, care are ca scop promovarea obiectivelor culturale şi istorice naţionale din judeţ. Excursioniştii vor imortaliza aceste obiective turistice în 300 de fotografii care vor intra într-un concurs al cărui juriu este chiar echipa de specialişti de la National Geographic România.
Profesorul de matematică Mirel Matyas, din cadrul Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, unitate şcolară organizatoare a proiectului, alături de alţi parteneri, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, înainte de excursie, dar şi pe timpul derulării acesteia, elevii vor urma un mini-curs de fotografie susţinut de partenerii în proiect. „Împreună cu copiii şi cadrele didactice, vom pleca de marţi şi până joi, într-o excursie la 10 obiective turistice din judeţ. Vom avea ghizi la fiecare dintre aceste destinaţii, care să explice copiilor istoria şi valoarea lor culturală. Accesul la obiective este facilitat de către instituţiile partenere”, a declarat Mirel Matyas.
Potrivit acestuia, cele zece obiective vizate sunt: Complexul Arheologic Porolissum, Grădina Zmeilor – Gâlgău Almaşului, Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sânmihaiu Almaşului, Biserica de lemn „Pogorârea Sfântului Duh” din Fildu de Sus, Complexul monahal Strâmba, respectiv Biserica de lemn „Adormirea maicii Domnului”, zona etnografică Cizer (muzeul satului, Biserica de lemn), Biserica Reformată Crasna, Rezervaţia peisagistică Tusa – Izvoarele Barcăului şi Muzeul „Ligia Bodea” din Iaz.
Transportul va fi asigurat cu microbuze şcolare, puse la dispoziţie de Primăriile din Crasna şi Jibou. Cazarea elevilor se va realiza la internatul din Jibou şi la Mănăstirea Strâmba. Masa este asigurată la locurile de cazare, dar şi prin aportul unor parteneri în proiect.
Proiectul, care se derulează pe parcursul acestui an, este iniţiat de Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu-Ilarian” din Zalău în parteneriat cu grupurile şcolare „Octavian Goga” Jibou şi „Cserey-Goga” Crasna şi şcoala gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, dar şi instituţii publice şi agenţi economici.
Potrivit sursei menţionate anterior, cele 300 de fotografii ce vor face parte din expoziţie vor fi selectate de specialişti din cadrul National Geographic România, ele urmând să se regăsească şi în albumele de promovare a judeţului, precum şi într-un blog şi pe o pagină a unei reţele de socializare în care va fi prezentat proiectul.
Cele mai bune fotografii vor fi selectate pentru participarea la concursul de fotografie cu tema „Sălajul turistic de nota 10”. Competiţia va cuprinde două secţiuni peisaj şi arhitectură, fiind premiate cele mai bune 13 fotografii, care, de asemenea, vor fi incluse într-un calendar pentru anul 2013 despre obiectivele culturale ale Sălajului.
Proiectul educaţional vizează şi includerea unui obiectiv cultural sau naţional din Sălaj în Patrimoniul Mondial UNESCO. „Vom înainta forurilor competente, prin autorităţile publice locale, propunerea ca unul dintre obiectivele de patrimoniu din judeţul Sălaj să fie înscris pe lista UNESCO”, a mai spus Mirel Matyas.
În acest an se împlinesc 40 de ani de la semnarea la Paris, pe 16 noiembrie 1972, a Convenţiei pentru Conservarea Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural.

Leave a Comment